Vážení rodiče, aktivity pro tento týden budou tak trochu s příslibem blížícího se jara, kdy počasí bude vybízet k pobytu venku, a zaměříme se v nich na rozvoj hrubé motoriky u Vašich předškoláků.Hrubá motorika zahrnuje pohyblivost a obratnost celého těla. Jedná se o pohyby a vzájemnou koordinaci velkých svalových skupin, které procvičujeme například při chůzi, běhu, poskocích a při hrách s míčem.

Hrubá motorika je oblastí, kterou bychom u dětí v rámci motorických schopností měli rozvíjet nejdříve –její rozvoj totiž ovlivňuje rozvoj motoriky jemné, včetně dovedností  jako jsou mluvení a psaní.

Své pohybové schopnosti děti rozvíjejí při klasických aktivitách, jako jsou spontánní běhání venku, jízda na kole, koloběžce, plavání, lyžování, jízda na bruslích nebo zdolávání prolézaček. I při dalších níže uvedených aktivitách cvičíme obratnost, koordinaci i držení rovnováhy:

– hry s míčem, házení a chytání míče (nejprve používáme malý míč a zachováváme malou vzdálenost, potom oboje zvětšíme), kopání do míče

– skákání přes švihadlo

– skákání panáka

– přeskoky na jedné noze, později na obou nohách

– podlézání pod nataženým lanem nebo pod gumou

Hrubou motoriku děti nemusíme rozvíjet a zdokonalovat pouze při sportu, ale také při práci na zahradě nebo v domácnosti. Jednotlivé aktivity je vhodné střídat (předcházíme tak jednostranné námaze svalů).

Aby děti měly činnost zpestřenou, můžete jim vytisknout omalovánky s pohybovou tématikou. Pokud nemáte možnost tisku, nechte děti spontánně obrázky namalovat.

jdeme-do-školy-6.1

jdeme-do-školy-6.2

Zdroj obrázků: www.activityvillage.co.uk

Nahoru ↑