Matematické třídy 8. C a 9. C se v pátek 7. června zúčastnily ještě jedné vzdělávací exkurze. První část programu strávili žáci na výstavě kosmonautiky Space Mission na brněnském výstavišti. Seznámili se s historií dobývání vesmíru, přičemž mohli zhlédnout velké množství originálních exponátů z výcviku kosmonautů i jejich pobytu ve vesmíru – originální skafandry, motory raket, kosmické lodě, modely raketoplánu a orbitální stanice, prototypy lunárních vozidel, ale třeba také ukázky stravy nebo hygienických potřeb kosmonautů. V interaktivním SPACE CAMPU si mohli odvážlivci vyzkoušet, jak takový vesmírný výcvik probíhá, příznivci virtuální reality se zase mohli vypravit na nějakou vesmírnou misi. A jelikož jsou naši žáci hraví, nevynechali ani návštěvu venkovního lunaparku, který je v rámci výstavy také přístupný.

Druhým místem, které jsme navštívili, bylo Technické muzeum v Brně. Program měl dvě části – výukový program Technická herna, kde se žáci hravou formou seznámili s různými zákony fyziky a jejich aplikací v praxi. Další byl výukový program s názvem Enigma, který žákům představil známý šifrovací stroj stejného názvu, a děti se dověděly, jakou roli sehrál tento stroj v průběhu druhé světové války. Mladší žáci projevili větší zaujetí pro hru a na závěr se zapojili i do luštění několika šifer.

Na závěr je třeba extra poděkovat panu řidiči, který s námi absolvoval páteční dopravní špičku v „rozkopaném“ Brně, nenechal se ničím vyvést z míry a s úsměvem na rtech nás všechny v pořádku dovezl domů 😊.

Jana Sabová

Nahoru ↑