V pátek 3. května se třídy 8. C a 9. C zúčastnily exkurze do Dolních Vítkovic v Ostravě, kde navštívily tzv. Velký a Malý svět techniky. Jedná se o naučná centra, kde si žáci mohli na vlastní kůži zažít a vyzkoušet řadu technických exponátů. V Malém světě techniky na ně čekaly např. exponáty z oblasti lodní i železniční dopravy, seznámili se zde s principem potrubní pošty, vyzkoušeli si práci v kovodílně a obráběcí dílně, s pomocí vlastních těl otestovali, jak funguje kladka a páka. Ve Velkém světě techniky si žáci sami prošli stálé expozice Svět vědy a objevů, Svět civilizace a Svět přírody, kde našli desítky (možná stovky) poučných a zároveň zábavných atrakcí. Všechny byly opět interaktivní a umožnily dětem seznámit se s různými technickými i přírodními zákonitostmi.

Kromě stálých expozic byly pro naše žáky připraveny i dva vzdělávací programy vedené lektory. Osmáci se oblékli do bílých plášťů a na chvíli se ocitli v laboratoři, kde se věnovali studiu krve. A to nejen lidské, takže zjistili, že krev nemusí být jenom červená. Také si vyzkoušeli, jak se provádí rozbor krve, na modelech počítali různé krevní buňky a na základě jejich množství se pak snažili stanovit diagnózu fiktivního pacienta. Práci v ochranných oblecích si mohli vyzkoušet i deváťáci v rámci svého programu věnovaného fungování jaderné elektrárny. Ve fyzikální učebně se dověděli, co je to radiace, pomocí přístrojů ji měřili na připravených vzorcích a samozřejmě dostali informace, jak se proti radiaci chránit.

Den to byl mimořádně nabitý, a tak doufáme, že dětem kromě zábavy přinesl i některá nová poznání a třeba jim napověděl, kudy by se mohly v budoucnu ubírat jejich kroky.

Mgr. Jana Sabová

Nahoru ↑