První prosincový čtvrtek vyjely naše páté třídy do Valašského Meziříčí. Jako první jsme navštívili místní hvězdárnu. Velký dojem na nás udělalo okolí hvězdárny i vstupní hala. Mohli jsme si zde prohlédnout zkameněliny, meteorická skla či vzácné druhy meteoritů a měsíční prach. Viděli jsme i model telekomunikační družice Iridium a názornou pomůcku „pohled do nekonečna“. První část programu proběhla v kinosále, kde byl pro nás přichystán program na míru s názvem Sluneční soustava. Zajímavý výklad byl doprovázen vizuální podporou i technickými pomůckami a dozvěděli jsme se spoustu nových informací. Naši žáci měli mnoho dotazů a bylo vidět, že jsou velmi zvídaví a někteří mají i v tak nízkém věku výborné znalosti. Poté jsme pokračovali prohlídkou pozorovací kopule, kde jsme se dozvěděli, jak se kopule otevírá, do jaké vzdálenosti je možné zaostřit dalekohled a jak mechanicky změnit úhel pohledu. Každý z nás měl možnost si pohled dalekohledem vyzkoušet. Interiér kopule byl také velmi zajímavý, po obvodu kopule jsou vyobrazena zvířetníková souhvězdí. Lektoři dětem za odměnu do školy dovezou v lednu mobilní výstavu věnovanou všem planetám Sluneční soustavy.

Po exkurzi na hvězdárně jsme již pospíchali na Zámek Kinských, kde jsme navštívili tři expozice. Jedna byla věnovaná Valašsku, druhá středověkým hrám a třetí ryze vánočnímu tématu – krásně dekorovaným perníčkům.

Návštěva hvězdárny i zámku se nám líbila a vzhledem k tomu, že je Valmez vzdálen od Holešova pouhou tři čtvrtě hodinu autem, tak pevně věříme, že si děti spolu se svými rodiči do těchto míst znovu najdou cestu.

Barbora Winklerová a Anna Dostálová

Nahoru ↑