Čeho nebo koho? Ukrajinských žáků. Poslední nastoupil ve středu 27. dubna. S adaptací v českém prostředí pomáhají vyučující, především paní učitelky Grešová a Sabová, které je denně vyučují 1 hodinu českému jazyku. Ve třídách potom mají své kamarády, kteří se snaží pomocí překladače nebo v anglickém jazyce vysvětlit potřebné pokyny. Naši Ukrajinci jsou  z oblastí, kde probíhají největší válečné operace:  Charkov, Kyjev, Kramatorsk, Černigov, Nikolajev, Užgorod, Dněpropetrovsk a Malyn.

Po příchodu do školy jsme je vybavili základními potřebami, pokud je potřebovali. Získali jsme darem školní aktovky nebo batohy, něco jsme koupili z různých dobrovolných příspěvků: psací potřeby, výtvarné potřeby, desky na sešity a sešity, pouzdra a podobně.

S žáky – uprchlíky projevila velkou účast třída 1. B z VPŠ a SPŠ MV v Holešově. Díky jejich příspěvku mohou být těmto žákům uhrazeny obědy v měsíci květnu. Podporu však vyjadřují i neznámí dárci. Jeden občan, který nechtěl být jmenován, zajistil placení obědů jednomu z nejstarších žáků.

Velmi si ceníme této podpory zvenčí a víme,  že si této pomoci cení i ukrajinské děti a jejich rodiče nebo prarodiče, kteří je v České republice doprovázejí. Proto jsme také v minulém týdnu uspořádali materiální pomoc v podobě oblečení, drogistických potřeb, hraček a podobně, která se setkala s kladnou odezvou.

 

Nahoru ↑